Érzelmeink szárnyán...

Mindennapi érzelmeink

Szorongás..., (a szívszorító érzelem)

2022. november 26. 23:32 - RiaRia

Amikor szorongunk, a szívünk sajdul belé. Olyan bénító érzés tud lenni, azt érezzük, hogy összeszorul a szívünk, és szinte belenyilall a szívünk közepébe valamilyen furcsa, meg nem mondható fájdalom, ami annyira megkínoz, hogy moccanni sem tudunk. Összerezzenünk, szinte megkövült szoborrá válunk, mert az eszünkkel nem értjük, mi is zajlik le bennünk most. 

A szívünk sem érti, hogy miért is zakatol annyira, amikor pedig semmi oka sem lenne rá. Egyre csak feszengünk, azt sem tudjuk hirtelen, hogy amit érzünk éppen, az helyénvaló-e? Lelkiismeretfurdalást érzünk, pedig nem csináltunk semmi rosszat, csak az érzelmeink játszadoznak velünk. Ha sokáig tart a szorongás, az idegeink teljesen felmondhatják a szolgálatot, totálisan kikészülhetünk. Gyengeség fog el, és ember legyen a talpán, aki ebből a mély szorongásból csakúgy magától ki tud jönni. Segítséget alig merünk kérni, hiszen az előbb még semmi bajunk nem volt, olyan hirtelen csapott le ez az érzés, hogy feleszmélni sem volt időnk.

A szorongás nem normális állapot, mindenképpen meg kell oldani a problémát, ami okozza. Gyengébb esetekben "csak" kicsit szorul össze a szívünk, amikor valamitől hirtelen megijedünk vagy félünk, de ha már tartunk valamilyen rossz esemény bekövetkeztétől, akkor már nagyobb a baj, és ha nem avatkozunk közbe, akkor csúnya vége is lehet. Szinte semmit sem tudunk tenni az ellen, hogy ha hirtelen belénk nyilall valamilyen fájdalom, megsebezve a szívünket, hiszen nem mi okoztuk, nem mi akartuk, hogy kialakuljon. 

Amit tudunk tenni ilyen helyzetben, az az, hogy valamilyen pozitív hozzáállást kezdeményezünk, még akkor is ha ez elsőre nem akar sikerülni. Egyre inkább próbálkozni kell megnyugtatni a felzaklatott lelkünket, valami végül be fog válni, mert ha túl sokáig tart a szorongás, teljesen legyengülünk, és mindentől félni fogunk. Ezt meg kell előzni, ezért nem szabad nagyon magunkra maradni, inkább keressünk segítséget, olyan valakit, akiben 100 %-ig megbízunk. Ha nincs kezelve a szorongás, átadja a helyét más romboló érzelmeknek és betegségeknek, mint a pánikérzés, pánikbetegség, kétségbeesés, félelem, rettegés. Hogy ilyesmi ne alakuljon ki, mindenképpen meg kell keresni, hogy mi váltja ki a szorongásunkat. Ha sikerül azonosítani, már lesz fegyverünk is ellene, fel tudjuk venni a harcot ez ellen a szívszorító érzés ellen.

 

 

komment
süti beállítások módosítása